Gebruiksvriendelijkheid in Woordjes

Uiteraard laat ik Woordjes niet zomaar op de mensheid los en wordt het op voorhand uitvoerig getest.
Dat leidt vaak tot, op het eerst zicht banale, zaken die verbeterd kunnen worden maar die Woordjes als programma veel gebruiksvriendelijker maken.

Wanneer het programma opent bijvoorbeeld, of je start een nieuw spel, hebben veel mensen de neiging om direct te beginnen typen.
Het veld waarin je moet typen is echter nog niet actief waardoor je in de meeste gevallen dus helemaal niets typt.
Dat is snel verholpen door in het invoerveld te klikken zodat er een pinkend streepje staat of door in je code snel .requestFocusInWindow() toe te voegen. Eén lijn meer in je code, maar een wereld van verschil voor het gebruiksgemak. En dat is maar één van de tientallen kleine zaken die Woordjes tot een gebruiksvriendelijk programma maken.

Woordjes in Windows XP en in OS X

Woordjes in Windows XP (L) en in Mac OS X (R)

Van bij het begin was het de bedoeling dat Woordjes op zoveel mogelijk systemen moest werken. Als kind kreeg ik thuis enkel Linux voor m’n neus en op school enkel Windows. Ik vond het verschrikkelijk dat de programma’s die bestonden voor het één niet werkten op het ander en omgekeerd. Dus Woordjes moest zowel op Linux, Windows als Mac (en nog een heleboel andere) werken.

Dat Woordjes op zoveel mogelijk systemen moest werken heeft m’n keuze van de programmeertaal sterk beïnvloed. Ik koos voor Java. Java mag dan wel werken op elk platform waarop een JVM geïnstalleerd is en dus een “platform-onafhankelijke” programmeertaal zijn, tijdens het programmeren ontdekte ik toch een paar zaken die op elk platform anders zijn. Zodra je begint te werken met GUI’s en het wegschrijven van bestanden (om je instellingen op te slaan) blijkt dat elk systeem z’n eigen manier en eigen directory’s gebruikt om gegevens in op te slaan, dus moet je voor elk systeem een, weliswaar klein, stukje code aanpassen naargelang het platform dat gebruikt wordt.

Het Woordjes icoontje

Het Woordjes icoontje

Toen Woordjes eindelijk succesvol getest was in zowel, Linux (Ubuntu en OpenSUSE), Windows (XP) en Mac (OS X, 10.6.4) zat ik nog met een probleempje. Hoewel het programma perfect te openen was met een klik in Ubuntu, Xp en Mac, was dat niet het geval in OpenSUSE.
Het starten van het programma via de commandline is niet echt moeilijk ($java -jar woordjes.jar) maar ik kan me best voorstellen dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daarom: een klikbaar icoontje zou handig zijn. En niet veel later had Woordjes een Woordjes.exe (Windows), Woordjes.app (Mac) en een Woordjes.jar (Elk systeem waarop een JVM draait). Downloaden en klikken. That’s it.

Helaas heb je dan al helemaal geen platformonafhankelijk programma meer, maar ik vond het belangrijk dat Woordjes simpel blijft om te gebruiken.

En dat is tot hiertoe goed gelukt.

Ohja, in de laatste versie van Woordjes (0.6.4, maar pas downloadbaar voor iedereen vanaf 0.7) zit ook een controle op update’s. Zo kan je op elk moment controleren of je met de laatste versie van Woordjes aan ’t werken bent. 😉

Leave a reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.