Bouw je eigen drone (deel 4) – De Flight Controller

Flightcontroller

De Flight Controller is het hart van je drone. Zonder dit stukje technisch vernuft zal je het behoorlijk moeilijk hebben om je drone in de lucht te houden.

Je hebt nodig

Wat doet dat spel?

Je flight controller heeft op dat klein stukje printplaat drie gyroscopen zitten die de bewegingen op de x-, y- en z-as monitoren. Dit vormt, samen met het signaal dat je controller binnenkrijgt van je ontvanger (die ontvanger is voer voor een andere blogpost) je input signalen.

Stel dat je vooruit wil vliegen dan zal het signaal om vooruit te vliegen samen met het signaal van de drie gyroscopen in je flight controller aankomen. Die flight controller gaat dan op zijn beurt berekenen wat elke motor moet doen om vooruit te kunnen vliegen. Vervolgens zal hij die signalen doorsturen naar de ESC’s die op hun beurt dan weer de motoren aansturen. Snappie?

Software

Als je, net als ik, je quadcopter in een x-configuratie wilt laten vliegen ipv in een +-configuratie dan zal je nieuwe software moeten installeren op je flight controller. Gelukkig is er software beschikbaar die dat voor jou doet.

Wat is het verschil tussen x- en +-configuratie?

Drone-1-plusDrone-1-x
Standaard vliegt je drone in +-configuratie. Dit wil zeggen dat er één propellor de voorkant is. Vlieg je in x-configuratie dan is de voorkant van je drone 45 graden verschoven. Dit is handig als je video-opname’s wil maken: er zit dan immers geen propellor in de weg.

Om die software op je flight controller te krijgen heb je wel een (apart te kopen) USBasp AVR Programming Device for ATMEL proccessors nodig.

Let daarbij op dat je USBasp op de juiste manier aansluit op je flight controller (draadjes richting de rechtopstaande gyro)

USBasp AVR Programming Device for ATMEL proccessors

Monteren maar

Installeer je flight controller in het midden van je drone. Let hierbij op dat je hem op een plek zet waar hij zo min mogelijk last zal hebben van trillingen. Ik heb nylon spacers gebruikt om de flight controller vast te zetten en dat werkte prima.

Nylon spacers

Het is belangrijk dat de twee pijltjes op je flight controller naar de voorkant van je drone wijzen. Standaard staat er op je flight controller software om in een plus-configuratie te vliegen, maar dat kan je -uiteraard- zelf aanpassen.

Software gedoe

Ik had verwacht dat het moeilijkste deel nu al wel achter de rug zou zijn. Solderen is niet zo gemakkelijk en dat was behoorlijk goed gelukt. De rest is slechts kabeltjes inpluggen en je kan vliegen. Right? Nee dus…

Omdat ik, uiteraard, niet te veel geld wilde uitgeven aan een projectje waarvan ik niet wist of het ooit zou lukken heb ik één van de goedkopere flight controllers gekozen die op de markt waren.

En dat was niet de gemakkelijkste oplossing. Wil je echt zonder al te veel zorgen kunnen vliegen: ik had meer succes met deze flight controller.

Moest je toch met de Atmega328 willen verdergaan dan raad ik je de blog van deze sympathieke Nederlander aan.

2 Reacties

  1. Astula

    Hi,
    welke propellers gebruikt u op deze motoren ?
    groeten uit belgie
    Astula

  2. J-B

    Hey Astula,

    Ik besef nu pas dat ik deze inderdaad nergens heb vermeld.(waarvoor dank)

    Op mijn drone staan nu deze Slowfly Propeller 10×4.5 2pc CW 2pc CCW

    maar onlangs heb ik ook deze 8045 SF Props gekocht om eens uit te proberen.
    Die laatste zijn wat kleiner en zijn normaalgezien voldoende om stabiel te kunnen vliegen.

Leave a reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.